Enguany celebrarem la X Pujada a peu a Sant Pere de Rodes, el diumenge 1 d maig
Després d’haver culminat el primer cicle sencer d’any sant, des del 2013 fins el 2019, aconseguint cada any que se celebrés la Pujada a peu des dels nou pobles del cap de Creus, el segon cicle, de 2020 fins al 2024, ha quedat estroncat per la pandèmia, raó per la qual, aquest any celebrarem la 10a Pujada, que coincideix amb la commemoració del Mil·lenari de la consagració del temple (1.022-2.022).
Sant Pere de Rodes va ser un gran centre de pelegrinatge que vivia el seu moment àlgid en les celebracions dels Anys Sants, que els monjos celebraven cada cop que el 3 de maig (dia de la Santa Creu) s’esqueia en divendres.
La iniciativa de celebrar una Pujada a Sant Pere de Rodes va néixer l’any 2013 des de l’Associació empordanesa Via Pirena. La proposta pretenia recuperar l’antiga vinculació del monestir amb el territori que l’envolta i es materialitzava en una pujada a peu pels camins històrics que unien els nou pobles del Cap de Creus amb el monestir.
La idea fou acceptada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i, juntament amb el Parc Natural del Cap de Creus i l’Ajuntament del Port de la Selva, s’iniciaren els preparatius de la Primera Pujada a Sant Pere de Rodes que també encetaria un període simbòlic d’Any Sant, ja que precisament el 3 de maig de 2013, fou divendres.
Amb la implicació dels ajuntaments de Vilajuïga, Llançà, la Selva de Mar, Cadaqués, Roses, Palau-saverdera i Pau, la participació d’una quarantena de voluntaris i la col•laboració d’institucions i empreses vinculades al monestir, es va poder fer la primera pujada a peu fins al monestir. Uns 400 participants es van inscriure i van pujar a peu des de cadascun dels nou camins que condueixen a la serra de Rodes, i un total de 800 persones van participar d’alguna de les activitats que es proposava durant la diada.
A tots el participants que pujaren a peu se’ls va donar una credencial per segellar-la en el poble de partida i en el punt d’arribada d’aquella pujada i de les següents, amb validesa fins el 2019, quan tornarà a ser Any Sant. També se’ls va convidar a esmorzar i se’ls va regalar una reproducció d’una de les pellofes descobertes en els excavacions del monestir.
Al llarg de l’Any Sant 2013 i conjuntament amb l’Institut d’Estudis Empordanesos i els ajuntaments del Cap de Creus i de Figueres es va anar celebrant un cicle de conferències sobre les darreres les darreres descobertes i aportacions en les investigacions sobre el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes. El cicle de conferències s’ha repetit durant l’any Sant 2019-20 amb el mateix format.
La bona predisposició de les institucions i de la gent del territori tan a l’hora d’organitzar-la com l’èxit de participació de l’esdeveniment, van fer evident que calia que tingués continuïtat i es va decidir repetir la Pujada cada primer diumenge de maig.
Any del Mil·lenari de la consagració
El dia 5 d’octubre de l’any 1022 va tenir lloc la consagració de l’església del Monestir de Sant Pere de Rodes, que avui és un referent mundial per la seva arquitectura i originalitat.
La consagració va comportar la consolidació dels dominis del monestir a principis del segle XI i l’inici d’un llarg temps d’esplendor, que avui veiem reflectit en el conjunt de construccions del monument i que l’han convertit en un dels més estimats i admirats de Catalunya.
Per commemorar aquests mil anys de la consagració de Sant Pere de Rodes, des de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultural de la Generalitat de Catalunya, s’han programat diferents actes i celebracions que tindran el seu tret de sortida el proper diumenge 1 de maig i s’aniran succeint al llarg de l’any fins el maig de 2023.
Les celebracions s’iniciaran a partir del 30 d’abril a les 12h amb la inauguració dins del monestir de l’exposició “Sant Pere de Rodes, l’objectiu immortal. Fotografies i fotògrafs (segles XIX-XXI)”a la sala de Llevant del monestir.
L’endemà, el diumenge 1 de maig, tindrà lloc la desena edició de la tradicional Pujada a Sant Pere de Rodes, amb la que es pujarà a peu fins al monestir des dels nou pobles del cap de Creus.
També, aquest dia a les 12h, es farà l’acte d’inauguració del Mil·lenari i la presentació de l’exemplar facsímil de la Bíblia de Sant Pere de Rodes del que ha fet donació al monestir l’ajuntament del Port de la Selva.
Tot seguit, s’oferirà un concert a càrrec de les Corals del cap de Creus dins l’església i, paral·lelament s’oferiran visites comentades a l’exposició de fotografia.
Us convidem a participar en aquests dos primers dies d’actes inaugurals i també en la resta d’activitats que tenim previstes al llarg de l’any i que oportunament ja us anirem comunicant a mida que es vagin succeint.
La voluntat de la celebració del Mil·lenari de Sant Pere de Rodes és fer un homenatge al monument i també, sobretot, a la gent que de sempre l’ha tingut i l’ha sentit més a prop, per això moltes de les activitats programades compten amb la participació dels pobles del cap de Creus.
En definitiva, l’objectiu d’aquesta gran celebració és descobrir i recollir l’immens patrimoni que ha generat l’admiració de les persones del passat vers aquest indret i oferir-lo a les persones del present i del futur, perquè l’esplendor que Sant Pere de Rodes va iniciar ara fa mil anys, perduri mil anys.
Es tracta d’una data molt rellevant que mereix una gran celebració i per això l’hem volgut organitzar conjuntament amb la gent dels pobles del cap de Creus, la gent més propera i que se’l sent més seu. Hem previst la realització de diversos actes i activitats que ja estem preparant amb la complicitat i la col·laboració de les escoles, els grups de corals i havaneres, les biblioteques i les entitats excursionistes dels pobles.