Història de la Pujada

Sant Pere de Rodes va ser un gran centre de pelegrinatge que visqué el seu moment àlgid en les celebracions dels Anys Sants, que els monjos celebraven cada vegada que el dia 3 de maig (dia de la Santa Creu) s’esqueia en divendres.

La iniciativa de celebrar una Pujada a Sant Pere de Rodes va néixer l’any 2013 des de l’Associació Via Pirena. La proposta pretenia recuperar l’antiga vinculació del monestir amb el territori que l’envolta i es materialitzà en una pujada a peu pels camins històrics que unien els nou pobles del Cap de Creus amb el monestir. (Cadaqués, El Port de la Selva, La Selva de Mar, Llançà, Pau, Palau-saverdera, Roses, La Vall de Santa Creu i Vilajuïga). La idea fou acceptada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i, juntament amb el Parc Natural del Cap de Creus i l’Ajuntament del Port de la Selva, s’iniciaren els preparatius de la Primera Pujada a Sant Pere de Rodes que també encetaria un període simbòlic d’Any Sant, ja que precisament el 3 de maig de 2013, fou divendres.

Amb la implicació dels ajuntaments de Cadaqués, El Port de la Selva, La Selva de Mar, Llançà, Pau, Palau-saverdera, Roses i Vilajuïga, la participació d’una quarantena de voluntaris i la col•laboració d’institucions i empreses vinculades al monestir, es va poder fer la primera pujada a peu fins al monestir. Uns 400 participants es van inscriure i van pujar a peu des de cadascun dels nou camins que condueixen a la serra de Rodes, i un total de 800 persones van participar d’alguna de les activitats que es proposava durant la diada. A tots el participants que pujaren a peu se’ls va donar una credencial per segellar-la en el poble de partida i en el punt d’arribada d’aquella pujada i de les següents, amb validesa fins el 2019, quan tornà a ser Any Sant. També se’ls va convidar a esmorzar i se’ls va regalar una reproducció d’una de les pellofes descobertes en els excavacions del monestir.

La bona predisposició de les institucions i de la gent del territori, tan a l’hora d’organitzar-la com l’èxit de participació de l’esdeveniment, van fer evident que calia que tingués continuïtat i es va decidir repetir la Pujada cada primer diumenge de maig.

 

2022, any del Mil·lenari de la consagració

El dia 5 d’octubre de l’any 1022 va tenir lloc la consagració de l’església del Monestir de Sant Pere de Rodes, que avui és un referent mundial per la seva arquitectura i originalitat.  
La consagració va comportar la consolidació dels dominis del monestir a principis del segle XI i l’inici d’un llarg temps d’esplendor, que avui veiem reflectit en el conjunt de construccions del monument i que l’han convertit en un dels més estimats i admirats de Catalunya.

SEGUIM EN CONTACTE!

Ens encantaria mantenir-te al dia amb les nostres últimes notícies i activitats 😎

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.