La Pujada a Sant Pere de Rodes

Enguany celebrarem la VIII Pujada a Sant Pere de Rodes el proper diumenge  3 de maig

Després de culminar el primer cicle sencer d’any sant, des del 2013 fins el 2019, aconseguint cada any que se celebrés la pujada a peu des dels nou pobles del cap de Creus, a partir de l’any 2020 i amb l’inici d’un nou cicle que culminarà el 2024 s’ha volgut anar un pas més enllà i dedicar la celebració als cantaires del territori. L’objectiu és consolidar aquesta celebració conjunta del monestir de Sant Pere de Rodes amb el seu territori més immediat.

Sant Pere de Rodes va ser un gran centre de pelegrinatge que vivia el seu moment àlgid en les celebracions dels Anys Sants, que els monjos celebraven cada cop que el 3 de maig (dia de la Santa Creu) s’esqueia en divendres.

La iniciativa de celebrar una Pujada a Sant Pere de Rodes va néixer l’any 2013 des de l’Associació empordanesa Via Pirena. La proposta pretenia recuperar l’antiga vinculació del monestir amb el territori que l’envolta i es materialitzava en una pujada a peu pels camins històrics que unien els nou pobles del Cap de Creus amb Sant Pere de Rodes.

També era una forma de rememorar els antics pelegrinatges medievals que tenien el seu punt àlgit durant els anys en què el dia de Santa Creu, 3 de maig, s’esqueia en divendres. La idea fou acceptada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i, juntament amb el Parc Natural del Cap de Creus i l’Ajuntament del Port de la Selva, s’iniciaren els preparatius de la Primera Pujada a Sant Pere de Rodes que també encetaria un període simbòlic d’Any Sant, ja que precisament el 3 de maig de 2013, fou divendres.

Amb la implicació dels ajuntaments de Vilajuïga, Llançà, la Selva de Mar, Cadaqués, Roses, Palau-saverdera i Pau, la participació d’una quarantena de voluntaris i la col•laboració d’institucions i empreses vinculades al monestir, es va poder fer la primera pujada a peu fins al monestir. Uns 400 participants es van inscriure i van pujar a peu per un dels nou camins que condueixen a la serra de Rodes, i un total de 800 persones van participar d’alguna de les activitats que es proposava durant la diada.

A tots el participants que pujaren a peu se’ls va donar una credencial per segellar-la en el poble de partida i en el punt d’arribada d’aquella pujada i de les següents, amb validesa fins el 2019, quan tornarà a ser Any Sant. També se’ls va convidar a esmorzar i se’ls va regalar una reproducció d’una de les pellofes descobertes en els excavacions del monestir.

Al llarg de l’Any Sant 2013 i conjuntament amb l’Institut d’Estudis Empordanesos i els ajuntaments del Cap de Creus i de Figueres es va anar celebrant un cicle de conferències sobre les darreres les darreres descobertes i aportacions en les investigacions sobre el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes. El cicle de conferències s’ha repetit durant l’any Sant 2019-20 amb el mateix format.

La bona predisposició de les institucions i de la gent del territori tan a l’hora d’organitzar-la com l’èxit de participació de l’esdeveniment, van fer evident que calia que tingués continuïtat i es va decidir repetir la Pujada cada primer diumenge de maig.

Així i des de l’any 2013, les successives celebracions de la Pujada han anat consolidant el nombre de participants i els diferents organitzadors i col•laboradors hem anat aportant millores en l’activitat.

Enguany, el dia de Santa Creu se celebrarà el divendres 3 de maig i Sant Pere de Rodes tornarà a encetar un nou període de celebració de l’Any Sant que s’allargarà fins el 2 de maig de 2020.