Any Sant 2019

L’origen de l’Any Sant

La primera notícia documental de la celebració dels Anys Sants a Sant Pere de Rodes és de l’any 1370. Aquesta festivitat tenia lloc cada vegada que el dia de Santa Creu, el 3 de maig, s’esqueia en divendres. Llavors, s’iniciava un període en que tots els pelegrins i fidels que visitessin el monestir en determinades festivitats al llarg de l’any podien aconseguir importants perdons, entre ells la indulgència plenària, el perdó de tots els pecats.

Expliquen els documents antics, que durant aquestes celebracions una multitud de pelegrins arribats de diverses parts del món enfilaven les muntanyes del Cap de Creus fins l’abadia de Rodes. I els mateixos monjos i  la població del territori, s’apressaven a arranjar els ponts i camins que hi conduïen, per tal de facilitar l’accés als centenars o milers de persones que hi acudien.

Els anys Sants de Sant Pere de Rodes, malgrat que amb algunes interrupcions causades per moments de crisi i conflicte, es van continuar celebrant fins l’any 1697, data de la darrera celebració a causa de les guerres i els continuats saquejos que va patir el monestir.

La recuperació de l’Any Sant

L’any 2013, des del Departament de Cultura i en col·laboració amb institucions, entitats i voluntaris del territori, es va recuperar l’antiga festivitat dels Anys Sants per evocar els antics pelegrinatges a Sant Pere de Rodes. Des de llavors s’ha anat celebrant la Pujada a Sant Pere de Rodes cada primer diumenge de maig, on des de totes les viles del Cap de Creus es puja a peu fins al conjunt monumental.

Aquest 2019 tornem a tenir l’oportunitat de celebrar l’inici d’un nou Any Sant i des de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, ajuntaments, institucions i voluntaris del cap de Creus volem celebrar-lo amb una programació que vol retornar l’antic esplendor de Sant Pere de Rodes.

Programació de l’Any Sant 2019

Inauguració

El proper divendres 3 de maig inaugurarem el nou Any Sant amb la presentació de l’edició d’una nova guia de visita del Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes i també amb els cants de les corals del cap de Creus.

VII Pujada a Sant Pere de Rodes

El dia 5 de maig tindrà lloc la ja tradicional Pujada de Sant Pere de Rodes i es viurà una intensa jornada amb sardanes, música i un dinar popular.

Cicle de conferències

Durant la resta de l’any i fins l’abril de 2020, s’ha programat un cicle de conferències a diferents pobles del territori en què s’explicaran les darreres recerques sobre el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes.

Cloenda

El diumenge 3 de maig de l’any 2020 celebrarem la VIII Pujada a Sant Pere de Rodes i amb ella encetarem un nou cicle  que culminarà amb la celebració d’un nou Any Sant el 2024.